Gedernes historie..

Bukke trives godt sammen

Den første nubiske buk vi fik her på Vallebækhus var Nubi83. Han var 1 år, da vi købte ham på Knuthenborg Safaripark i 1984.
Vi havde ikke nogen rene hundyr, og startede derfor med at opkrydse med en gruppe landracegeder.
Registrerings programmet i LRC. sagde dengang, at dyrene blev delt op i 16/dele. Efter 5 x med 100% ren buk, blev dyrene beregnet til at være renracet.
Det blev ændret tilbage til %.
Efterhånden fik vi fat i nogle få renracede geder og avlede også på dem.
I årene fra 1984 og frem til 2004 er der forsøgt at avle flere andre racer ind på den nubiske gederace for at give blodfornyelse til den meget lille og indavlede population.
En af de vigtige var boergeden, som havde nogle fællestræk med nubieren, nemlig hængeører og det rolige temperament.
Der udviklede sig dog hurtigt en interesse for at importerer flere boergeder til landet og avle disse dyr rent.
Så flyttede en englænder ( John Wheat ) til landet og han havde nogle ideer om at lave et gedeosteri med engelske anglo nubiske og toggenborg geder, saanen geder, samt noget alpinged, som grundlag.

Åbent hus hos John Wheat.

Vi var alle oppe hos ham og beundre hans flotte geder, der havde, fortalte han, alle de gode egenskaber, som vi så "voldsomt" ønskede for vores nubiske race. Nemlig stor frodighed med mange kid og rigeligt mælk til alle kiddene.
Det flotte udseende med lange ører og buet næse, havde de også. Vi talte om samarbejde og mere import, men det blev ikke til noget, da John døde pludseligt.
Vi var nogle få avlere, der var så heldige, at Rita og Kristian var hurtige og købte de anglo nubiske geder og bukke, og satte dem på en nabo stald for at teste dem op til MIII status. De var nemlig af utestet status. Vi købte af disse geder til senere levering og glædede os til at avle med disse dyr og vores dansk nubiske geder. I den tro, at vi kunne få dem registreret som rene nubiske geder.

Meningsforskelle giver flere grupper.

Der er 2 grupper gedeavlere med delte meninger omkring dette emne.
Der er nu 3 nubiske racer:
Anglo nubiske geder, Dansk Nubiske Geder og Nubisk kombirace geder.

Hollandsk import

I efteråret 2003 importerede vi nogle flere nubiske geder fra Holland, ligeledes nogle dejlige geder og bukke.
Det er blevet næsten umuligt at importerer dyr efter den nye lov trådte i kraft i 2004. Så der skal arbejdes og passes godt på disse så skønne geder.

Det er geder, der let kan goldes ned, men også kan malkes og give en middelstor til stor ydelse med stor fedt % og højt proteinindhold. 
God mælk til at lave gedeost af. Det er iøvrigt let at lave gedeost. Opskriften er i "kogebogen" andet sted på hjemmesiden.