opskrifter lavet af gedeprodukter.

Antal:

Ingredienser
Forskellige opskrifter følger herneden for.

1. Gedegryde fra Madras
2. Ægte Smålandsk ostekage

3. Hvid gedeost
4. Kaffeost fra Arvidsjaur
 




GEDEKOGEBOGEN

Beskrivelse

Antal: 3

Ingredienser
½ kg. Gedekød
50 gr. Smør eller margarine
1 Løg
1 tsk. Karry
1 spsk. Tomatpure
2 fed hvidløg
1 ½ dl. Bouillon eller vand

evt. ½ - 1 spsk. mel til jævning

Gedegryde fra Madras:

Beskrivelse
Skær gedekøddet i store terninger, brun dem over rask varme på alle sider. Drys med karryen og lad det småsnurre i nogle min.. Kom så meget bouillon ved, at kødet er dækket. Tilsæt pureen og de knuste hvidløgsfed. Lad det hele koge mørt under låg..
Jævn evt. med ½ - 1 spsk. mel udrørt i lidt vand.
Velbekomme.

Antal: Kagen er til en mindre forsamling (10 - 12)

Ingredienser
10 liter gedemælk
9 spsk. hvedemel
3 spsk.osteløbe
8 æg
½ l.piskefløde
3 dl. sukker
1 dl. skoldede og hakkede sødmandler
10 stk. bittermandler

Ægte Smålandsk ostekage: ( Svensk ostekage)

Beskrivelse

Kun Smålandsk ostekage kan have tilføjelsen "ægte".
Af alle ostekager er den smålandske den dyreste og lækreste, det indbyder naturligvis til forenklinger, når man ikke har råd til at bruge så mange æg og mandler, som man har lyst til i en kage. Men prøv alligevel en gang.

En rigtig ostekage, som selv personer, der ikke før har smagt ostekage, må synes smager dejligt, kommer fra Kristdala nær Oskarsham.
Sammenlignet med andre ostekageopskrifter indeholder denne noget mindre sukker, hvedemel og fløde. Men tilstrækkeligt meget til at blive en rigtig god. Nogen slankemad er denne ostekage ikke.

10 liter mælk varmes op til 37 gr., gryden tages herefter fra varmen.
7 spsk. hvedemel blandes i ½ l. mælk og blandingen røres ned i den varme mælk. Bland også 3 spsk. osteløbe i. Lad nu gryden stå overdækket med et låg eller et klæde til mælken løber sammen.
Rør rundt, så den stivnede masse deler sig i småstykker og lad gryden stå til ost og valle deler sig. Hæld vallen fra straks herefter. Efter en halv time sies massen igen.
8 æg piskes med 2 spsk. hvedemel, ½ l. fløde, 3 dl. sukker, 1 dl. skoldede og hakkede sødmandler  og 10 stk. bittermandler.
Hæld det sidste valle fra osten, bland herefter ostemassen med æggemassen. Hæld blandingen i en smurt form, som rummer 3 - 4 liter.
Ostekagen bages i 200 gr. i 1time, læg låg ( folie) over mod slutningen så ostekagen ikke bliver for mørk.

Ostekagen blev i 1800 tallet brugt til forskellige højtider. Folk havde ostekager, tærter eller vandbaggelser med til begravelser, 10 eller 15 ostekager blev fortæret til en begravelse, det var ikke usædvanligt.  
Når der blev bygget huse, kom man fra gårdene og hjalp med tagrejsningen. Til alle hjælperne og byggefolket, havde hjælperne ostekager med. Værtsparret gjorde gengæld, når det næste hus skulle rejses og de hjalp til her.
Glem ikke.... Til sidst en påmindelse fra Kristina Valleria, som i sin kogebog fra tidligst i 1700 tallet skriver: " NB. Glem ikke at lægge kirsebærblade under i formen, thi de giver en god smag", og så krydrer hun sin ostekage med rosenvand, kanel og sukker.
Velbekomme.. 

Antal: 5

Ingredienser
5 liter gedemælk
1 ½ spsk. osteløbe
1 spsk. salt

Hvid gedeost

Beskrivelse
Den lune nymalkede mælk eller
den opvarmede mælk til 37 g.
hældes i en beholder.
Osteløben røres i og saltet
hældes i blandingen.
Beholderen stilles lunt, gerne
på bordet i køkkenet. Der lægges
et viskestykke over eller et løst
låg. Det gøres om aftenen.
Næste morgen tages en kniv
eller et løst piskeris, og
der skæres forsigtigt ned
i den stivnede masse, frem
og tilbage. Herefter står
det stille i beholderen i ca.1 time.
Med en hulske tages ostemassen
nu op i en sigte, evt. med en stofble
eller et stykke ostelærred i.
Vallen løber fra lige så stille,
man vender forsigtigt med en
ske ned i massen gennem de
næste timer.
Når man synes ostemassen er
tilpas fast, skal den opbevares.
Enten i saltlage eller i olie, hvis ostemassen
blot lægges i en skål i køleskabet,
vil den tage smag af de forskellige
ting, der er i køleskabet.
Man kan også blande krydderier
i passende små portioner.
Hvidløg får osten til at holde
sig frisk. Chokolade elsker mange
børn, bland en portion med
chokolade pulver, det er sund
chokolade pålæg. Der
kan bruges mange forskellige krydderier
alt efter ens smag.
Velbekomme.
Hvis der er for meget valle
tilbage i ostemassen, kan
holdbarheden forringes.
Vallen kan drikkes som skummet
mælk eller bruges i bagning.
 

Antal: afhængigt af mængde

Ingredienser
Kaffeost fra Arvidsjaur.
Fra Lapland og Sannolikt fra begyndelsen af samekulturen stammer denne skik med at komme ost i kaffen. Når renkøerne og gederne malkedes brugte man at hælde mælken i en løbemave. Når mælken var blevet til ost, brugte man den i stedet for fløde i kaffen.
I den indre del af Norrbotten og Vesterbotten og i Lapland serveres stadigvæk kaffeost som en delikatesse til kaffeselskaber.
På kaffebordet stilles en skål ostebidder foruden det sædvanlige, nemlig kager og boller. Kaffen drikkes som sædvanlig med fløde og sukker( for de som ønsker dette) Desuden lægger man små ostestykker ned i den varme kaffe. Når kaffen er drukket, spiser man osten som er blevet varm og sej.
En delikatesse, siger Britta Grahn, som bor i Fjælbonas udenfor Arvidsjaur.
Osten laves usyrnet og usaltet, spises frisk i kaffen.
Det er ekstra lækkert, hvis brødet er bagt med den søde valle i.

Kaffeost fra Arvidsjaur

Beskrivelse
Kaffeost er en hvid gedeost lavet usyrnet og usaltet.